ייפוי כוח מתמשך הינו מסמך משפטי ייחודי וחדשני, המשמש לתכנון עתידי, שבמסגרתו האדם הממנה מחליט מי ינהל עבורו את ענייניו כאשר לא יהיה מסוגל לעשות זאת בעצמו ובאיזה אופן.
האדם הממנה יכול לערוך ייפוי כוח לעניינים רפואיים בלבד, או רכושיים בלבד, או גם וגם, והוא יכול לתת הוראות מפורטות בכל אחד מהתחומים, או להסתפק בהנחיות כלליות – הכל על פי שיקול דעתו הבלעדי.
כל אדם יכול לערוך ייפוי כוח מתמשך בכל שלב בחייו (כמו שעורכים צוואה). ייפוי הכוח ייערך וייחתם כאשר האדם כשיר, וייכנס לתוקף כאשר יתמלא התנאי שנקבע בייפוי הכוח והאדם יהפוך לבלתי כשיר.
לכל אדם אשר השליטה על חייו, על גופו ועל רכושו חשובה לו, כדאי לערוך ייפוי כוח מתמשך.
יחד עם זאת, ישנם מקרים מסוימים בהם מומלץ במיוחד לערוך ייפוי כוח מתמשך והם:
– כאשר יש לממנה רכוש רב ו/או קיימת מורכבות רכושית אשר בגינה חשוב לקבוע מראש את אופן ניהולו של הרכוש;
– כאשר יש לממנה ילד/ים על צרכים מיוחדים וחשוב לו לקבוע מראש את אופן הטיפול בו/בהם.
– כאשר האדם עומד בפני פעולה רפואית משמעותית, אשר עלולה לגרום לחוסר כשירות זמנית או קבועה;
– כאשר האדם מצוי בתחילתו של תהליך דמנטי.
הכנת ועריכת ייפוי הכוח מתחילה בפגישה שלי עם האדם הממנה. בפגישה זו אסביר לממנה בהרחבה את מהותו של ייפוי הכוח ואת האפשרויות המשפטיות העומדות בפניו.
לאחר שהממנה יחליט על סוג ייפוי הכוח, על זהות מיופה הכוח ועל ההנחיות שברצונו לתת, אנסח עבורו את המסמך. לאחר שהמסמך יהיה מוכן, הן הממנה והן מיופה הכוח נדרשים לחתום על המסמך בפניי. בסיום התהליך אפקיד את המסמך אצל האפוטרופוס הכללי.
בעבר לא היתה לאדם אפשרות לקבוע עבור עצמו מי ינהל את ענייניו כאשר יהפוך לבלתי כשיר, והדרך היחידה היתה למנות לאדם אפוטרופוס לגוף ו/או לרכוש לאחר שהאדם הפך לבלתי כשיר, ומבלי שדעתו נשמעת ונלקחת בחשבון.
בעקבות תיקון מס' 18 לחוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות ניתן לקבוע מראש את אופן ניהול העניינים – באמצעות ייפוי כוח מתמשך, ולכן רק במקרים שבהם לא נערך ייפוי כוח כאמור, ימונה לאותו אדם אפוטרופוס.
כלומר, ייפוי הכוח המתמשך הינו חלופה לאפוטרופסות, שבה ניתן דגש על כיבוד רצונו של האדם.